2024. február 11., vasárnap

A Kitzlochklamm szurdok

2017.06.03.
 
Délután folytattuk az osztrák legek napját. Miután láttuk Ausztria legmagasabb hegycsúcsát, majd a Keleti-Alpok legnagyobb gleccserét, Taxenbach felé vettük az irányt. A leírások szerint a település közelében található az ország legvadabb szurdoka, a Kitzlochklamm. Leparkoltunk, megvettük a belépőjegyeket és már indulhatott is a felfedező séta. Alig pár perc gyaloglás után máris egy gyönyörű vízesés tűnt fel előttünk, ami szintén egy leg! A szurdokban több vízesés is található, ezek közül a Kitzlochklamm wasserfall a legmagasabb a maga 50 méteres magasságával.


A szurdok a Hohe Tauern Nemzeti Parkhoz tartozik. A gleccserekből lezúduló kis hegyi patakok vizét a Rauriser Ache folyó gyűjti össze. A folyó itt robog keresztül a sziklafalak között, mielőtt a Salzach folyóba ömlik.


Maga a szurdok remekül bejárható. Kiépített pallókon, lépcsőkön, hidakon járhatjuk végig a kijelölt útvonalat és közben gyönyörködhetünk a függőleges sziklafalak között robogó víztömegben.




 




A szurdok sziklafalain három, különböző nehézségi fokú via ferrata útvonal is ki lett építve. Minden bizonnyal lehet meglehetősen kemény szakasza is, mivel az ottjártunkkor éppen akcióban voltak a hegyi mentők. Egy törött lábú sziklamászót eresztettek le a a falról egy mentőkosár hordágyban.
 
 



A lépcsőzéstől eltekintve, könnyűnek mondható és rendkívül látványos túra. Mi úgy szűk két óra alatt jártuk be, de közben sokat fotóztunk és mentési munkálatokat is néztük egy ideig. A kijáratnál a parkolóban megláttuk a mentők speciális gépkocsiját is.



1 megjegyzés:

  1. Csodálatos ! Engem azonnal a "saját" kedvenc szlovéniai patakvölgyemre, a Vintgar völgyre emlékeztetett. Imádom az ilyen helyeket !!! ♥

    VálaszTörlés