2020. március 5., csütörtök

Schloss Tratzberg

Időpont: 2019.06.16.
A bányalátogatás után Jenbach irányába indultunk tovább. A város határában, egy hatalmas sziklatömbön épült fel Tratzberg, Európa egyik legszebb késő-gótikus várkastélya. Sajnos menet közben nem volt alkalmam távoli fotót készíteni a kastélyról, így az ott megvásárolt "Kastélykalauz" című kiadvány borítóképét használom most indexkép gyanánt.


A szikla tövében kialakított parkolóból indultunk el.


Egy helyenként picit kaptatós, erdei ösvény vezetett fel a kastélyhoz.



Természetesen alternatív lehetőségként egy kis vonattal is feljuthatunk a kastélyhoz.


A falak tövében ért véget az ösvény, sajnos a felhős időnek köszönhetően meglehetősen színtelen volt az elénk táruló látvány.



Elsőként 1296-ban tesznek említést az írásos emlékek egy Trazperch nevű várról, mint a bajorok elleni határerődítményről. A régi vár nagy része megsemmisült egy tűzvészben, még valamikor az 1490-es évek körül. I Miksa császár ragaszkodott hozzá, hogy a védelmi rendszer azonnal helyreálljon, így elcserélte a romokat a Taenzel család kastélyára. A gazdag, ezüstbánya tulajdonos család építette fel a kastély első részét 1500-ban. A későbbi tulajdonosok közül a Fugger családot kell még kiemelnünk a sorból. Ők tovább bővítették az épületegyüttest és a kastély bútorzatának nagy része is ebből az időszakból való. 


Aztán Tratzberg úgy 150 évre elnéptelenedett. Amikor 1847-ben, Franz Enzenberg gróf feleségül vette Ottilie Tannenberg grófnőt, az addig mellőzött kastély az Enzenberg család tulajdonába került és mindmáig ők birtokolják.


A mai tulajdonos Ulrich Goess-Enzenberg és felesége Katrin Ulrich nyitotta meg a kastély kapuit a látogatók előtt (üzleti befektetésként), úgy hogy mindketten jelenleg is itt élnek.


Egy audio-vezetéses kastélytúra keretein belül csodálhattuk meg az épület látogatható termeit. Őszintén mondom, hogy ritkán látható ilyen gazdag, középkori enteriőr és ráadásul a fotózást is engedélyezték! A következő bejegyzésben belépünk majd ezen az ajtón...


5 megjegyzés:

  1. Szép természeti környezetben van, de mi lehet a fák között a magasban lévő víztükör? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már közel a kastélyhoz, az ösvény mellett volt egy kis mesterségesen kialakított tavacska, paddal a partján. Ez látható a fotón :)

      Törlés
  2. Micsoda szerencse, hogy ennyi év alatt ez a hely megőrződött. Átvészelve háborúkat és mindenféle történelmi eseményt...Szép, valóban szép, de nem biztos, hogy én szeretnék egy ilyen hatalmas kastélyban élni. Bár ki tudja, melyik részt használják a tulajdonosok lakásként ? Nyilván az épület legnagyobb része csak mint múzeum üzemel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt sajnos én sem tudom, de én is úgy gondolom, hogy a nagyobbik rész múzeum...

      Törlés