2020. március 22., vasárnap

A kastély termei - Tratzberg

Időpont: 2019.06.16.
A kastély termeit mi magyar audio-vezetéssel néztük meg. Remek találmány! Kapunk egy mobiltelefonhoz hasonló eszközt, mellyel teremről-teremre haladva hallgathatjuk meg (a kért nyelven) az adott ismertetőt. Így akár egymás zavarása nélkül több nemzetiségű is lehet egy csoport. Kezdjük hát a bejárást - teljesség igénye nélkül. Először a vadászterembe léptünk be.



Az étkezőteremként is használt helyiség mennyezetét egy 14 méteres főgerenda tartja. A termem érdekessége, hogy a falakat körben a helyi állatok életnagyságú szobrai díszítik. Következett a Fuggerek lakószobája.


A gótikus stílusú termek közül ez a legteljesebben berendezett helyiség. A falak alsó részén cirbolyafenyőből készült faburkolat fut körbe. A terem egyik impozáns dísze a zöld reliefes (domborműves) cserépkályha. 


A Fuggerek hálókamrája.


Itt látható a dél-német területek egyik legjelentősebb késő gót bútordarabja, az 1460 körül készült nagy, kétszintes szekrény.


A Habsburg Terem


A díszterem I. Miksa császár tiszteletére épült. A terem legszebb éke a Habsburgok császári családfája, mely 46 méter hosszan 148 alakot ábrázol.


A feliratos szalagokon az ábrázolt személyek legfontosabb adatait olvashatjuk. A mennyezetet egy hozzávetőleg 20 méter hosszú gerenda tartja.



A várhölgy hálószobája.


Az itt látható mennyezetes ágy többfajta fából, 1615-ben készült. Szintén ebből a korból származik az itt látható gyermekbölcső és etetőszék is. Nagyon tetszett a homlokzatos szekrény díszfaragása is.

  
A királynő lakóterme.


Teljesen lenyűgözött minket a terem míves mennyezete, mely 1560 körül készült. Külön érdekessége, hogy a különböző összetartó elemek és a szögek abszolút nem látszanak!


A terem díszei a palatáblás berakású (montafoni) asztalok és a támlás székek.



A kápolna kivételesen nagy méretű és hálóboltozatos mennyezetű. Az eredeti főoltárt valószínűleg ellopták vagy megsemmisült. A jelenleg látható oltár 1750 körül készült és Szent Katalin lefejezését ábrázolja.


A kastélytúra két fegyverterem megtekintésével ért véget. 


Elképesztően gazdag középkori fegyverarzenált láthattunk a termekben. Elképzelni sem tudom hogy milyen lehetett az eredeti gyűjtemény. Az ismertető szerint ugyanis többször kifosztották, "alig maradt" valami az eredeti gyűjteményből. 


A jelenleg kiállított tárgyak többségét III. Franz Enzenberg gróf uralkodása alatt, 1850 körül gyűjtötték össze.


4 megjegyzés:

  1. Meglepően sok a fából és fafaragással készült elem a szobákban, nagyon szépek, talán a 14 és a 20 méteres gerenda is fa?
    Furcsa, kívülről nagyobb belmagasságot feltételeztem a kastélytermekről, kivétel a díszterem, ami a 20 méteres oszlopával elég nagy.
    Korszerű vezetésetek volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindkettő :)
      Én nagyon szeretem az asztalos munkákat és teljesen odavoltam ezektől a fantasztikus mennyezetektől, intarziáktól.

      Törlés
  2. Tudom én, hogy a "kétszobaösszkomfort"világában élünk - de én bizony nehezen tudnék egy ekkora méretű házban lakni. A csoda tudja, mit élvezhettek a régiek ekkora lakóterekben. Vagy tán ők se élvezték ? Múzeumnak gyönyörű és itt is csak azt tudom írni, micsoda szerencse, hogy megmaradt. Vagy ha nem is maradt meg minden, de pótolni tudták. Valóban nagyon szép, értékes és érdekes gyűjtemény/kiállítás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "kétszobaösszkomfort" világában élünk - ez nagyon tetszett :) Ezzel én is pontosan így vagyok. A mai világunkban sem kellene egy mega-csili-vili-palota, mondjuk szerencsére nem is fenyeget ez a veszély. Szeretem az emberi léptékű dolgokat :)

      Törlés