2024. május 30., csütörtök

Sankt Gilgen esőben

2017.06.04.
 
A kikötés után előkerült az esernyő, az esőkabát és már indulhatott is a vizes városnéző séta. Az esernyő viszonylagos védelme alól próbáltam fotózgatni, sűrűn törölgetve az objektív lencséjét. A esővel egy időben feltámadt a szél is és a kavargó vízcseppek bizony mindent beterítettek, mindenhová bejutottak.
 
 
St.Gilgen elsősorban szép házainak és parti sétányának, valamint a festői környezetnek köszönheti a népszerűségét.










A városka központjában álló Szent Egyed-plébániatemplomban éppen istentiszteletet tartottak, így csak az előtérből néztük meg a belteret.


A templom mellett található a kőfallal körbeépített temető.


1720-ban itt, Sankt Gilgen-ben született Mozart édesanyja. A felújított szülőházban napjainkban egy emlékkiállítás látható.
 
 

Bár Mozart soha nem járt itt, a családi kötődés révén mégis megemlékeznek róla.
2005-ben „Mozart Falu”-nak nyilvánították a települést. A Városháza előtti kis tér éke a fotón látható Mozart-díszkút.
 
 
Az alkotás a hegedűn játszó gyermek Mozartot ábrázolja.


Lassan visszaértünk a kikötőbe és úgy éreztük, hogy akkor érte el a csúcspontot az égi áldás. Szakadt az eső, fújt a szél és a távolabbi hegyek is elvesztek a párában. Nagyon bíztunk benne, hogy a visszaút alatt legalább egy picit javulnak majd a körülmények.
 
 
Befutott a hajónk és a beszállás után el is indult vissza St.Wolfgangba. A rossz időjárás ellenére is nagyon megfogott minket a kisváros hangulata. A díszesre festett homlokzatok, a virágos erkélyek, ez egész miliő. 
 
Címkék: Sankt Gilgen, St.Gilgen, Ausztria

6 megjegyzés:

  1. Igazán szép látvány a házak díszítése, különleges, hogy ilyen helyen is ápolják Mozart emlékét, ahol sosem járt. Ez az esős kirándulás a tavon és a város díszei bennem is szépséget keltett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Napsütésben biztos még szebb lett volna az összkép a környező hegyekkel, de ezekkel a festett homlokzatokkal így is egy igazi kis ékszerdobozként marad meg az emlékezetünkben.

      Törlés
  2. El tudja venni az ember kedvét egy ilyen esős nap...de azért elég sok mindent láttatok. Csak azt tudnám, miképp érik el, hogy a muskátlijuk tavasztól őszig tele van virággal.Nekem még nem sikerült...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a szálláson (Barbarahof Werfenweng - Gasthof-Pension) is minden erkély virágzott. A recepciós itt külön felhívta a figyelmünket, nehogy megöntözzük a virágokat, hiába látjuk száraznak a földjét, mert kiépített csepegtető öntözőrendszer látja el a virágokat a szükséges vízmennyiséggel.

      Törlés
    2. Hmmmmm..... A locsolás lenne a virágzás kulcsa ? Utána fogok érdeklődni...

      Törlés
    3. Azt nem tudom, de minden bizonnyal hatással lehet a virágzásra, ha így külön kiemelte a recepciós, amikor bejelentkeztünk a szállásra.

      Törlés