2019. augusztus 23., péntek

Overtourism - Neuschwanstein

Időpont: 2019.06.12.
Harmadik nap. Ismét korán keltünk, reggel 5-kor jelzett az ébresztő. Aznap újból Németország volt a cél, két híres bajor kastélyt szerettünk volna megnézni. Meglehetősen sötét volt még kint, ráadásul éjjel megérkeztek az előre jelzett esőfelhők is. Kiléptem az erkélyre és a látványtól szinte elakadt a lélegzetem.


Korábban már megtanultam, hogy hegyek közelében és különösen alpesi környezetben a fényképezőgépnek mindig kéznél kell lennie. Csak így örökíthetünk meg pár pillanatig tartó természeti csodákat. Most is ott volt a gép az ágyam mellett, azonnal visszaléptem érte és sikerült pár szép fotót exponálnom.


Reggeli után szemerkélő esőben indultunk útnak. Nem meglepő módon Innsbruck közelében már kiadósan esett. Az Esőisten aznap vizes kedvében volt. 
Itt kell említést tennem II. Lajos bajor királyról (1845-1886), hiszen két általa építtetett kastélyt szerettünk volna aznap megnézni. Tizennyolc évesen került trónra. Különös életvitele, mint például szenvedélyes építési tevékenységei alapján, mint "tündérkirályt" emlegeti a történelem.


Az első célpontunk a Neuschwanstein-kastély volt.


Időben érkeztünk, így először az egyik kilátóponthoz sétáltunk el.   






A Mária Híd 400 emberre van kalibrálva. Ezért a kapun egy digitális kijelző mutatja a hídon álló emberek számát, mely szerint láthatjuk, hogy ráléphetünk-e vagy várakoznunk kell.




Napjainkban egyre gyakrabban hallhatjuk az "Overtourism" kifejezést. A túlzott idegenforgalom különösen a híres turisztikai látnivalókat sújtja. Nos, a kastélynál ezt mi is megtapasztalhattuk. Elképesztően nagy tömeg, futószalagszerű látogató menetrend, eső és felállványozott kastély fogadott minket. Hát mit mondjak? Kicsit kiábrándító volt. Csak néhány szó a vasszigorról. A csoportok általában már egy évvel korábban lefoglalják az időpontot, ráadásul percre pontosan! A belépés előtt egy órával át kell venni a jegyeket, különben eladják az egyéni látogatóknak. Tíz percenként léphet be egy-egy csoport. Komoly digitális beléptetőrendszer üzemel az udvaron, ha valaki nincs ott időben a kapuknál, akkor bukta a lehetőséget. A termekben, a falfestmények védelme miatt szigorúan tilos fényképezni! Várakozás közben visszanéztünk kastélyudvarról a függőhídra, amely 92 méter magasan ível át a sziklák között.




A kastély szürke, egyhangú külső falai, rendkívül színes belteret rejtenek. Miután végeztünk a bejárással, vásároltunk egy színes Kastélykalauz című kiadványt. Ebből mutatok most néhány fotót.

Trónterem. 


A falat Krisztus, Mária, József és szentté avatott királyok alakjai díszítik. Elővigyázatosságból azért félreálltam amikor megtudtam, hogy a fölöttem lógó hatalmas kandeláber súlya 18 mázsa!

Öltözőszoba.


Lakószoba.


Dalnokok terme.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése