2019. november 10., vasárnap

Gótikus freskók - Bressanone

Időpont: 2019.06.13.
Késő délután érkeztünk meg Bressanone-ba, Dél-Tirol harmadik legnépesebb városába. Először a központba, a Dóm-térre mentünk, hogy megnézzük a katedrálist.


Hét ágra sütött a nap, nyoma se volt már az előző napi felhőszakadásnak. Vakítóan tört a templom ikertornya a mélykék ég felé.


Határozottan jól esett belépni a hűs beltérbe, a csendbe. A templom története egészen az oszmán korig nyúlik vissza. Aztán átépítették, bővítették, majd később - mint oly sok épület a középkorban - egy tűzvészben súlyos károkat szenvedett. A helyreállítás után ismét teltek az évek, majd a XVIII. században egy átépítés során nyerte el a ma is látható formáját.   

  
A főhajó 250 m2 felületű mennyezetfreskója Paul Troger alkotása.


Számunkra a templom árkádja és annak gótikus freskói tetszettek a legjobban. Elképesztően szép volt az összkép és hihetetlen, hogy milyen jó állapotban fennmaradtak az utókornak. Pedig nagyon régen, valamikor a 14-15. század környékén készültek! 



Rengeteg freskó. Talán egy egész nap is kevés lenne a tüzetes átnézésükhöz, persze szakértő vezetés mellett. Mi csak próbáltuk befogadni a fantasztikus vizuális élményt.



Több helyen láttunk már rá korábban is példát, hogy milyen gondban voltak a középkori festők, amikor egy általuk addig nem ismert és látott egzotikus állatot kellett lefesteniük - csupán az elbeszélések alapján. Nézzétek csak ezt az elefántot.





A folyosó végén egy zárt ajtó valamilyen titkot rejthetett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése