2022. szeptember 4., vasárnap

Kaiser Franz Josefs Höhe

2017.06.03.
A Grossglockner Hochalpenstrasse leghíresebb pontja a Ferenc József-magaslat (2369m).


1856-ban a császár és felesége Sisi látogatást tett Karintiában. A hegyekért lelkesedő uralkodó egy több órás túrát tett Heiligenblutból a Pasterze-gleccserhez. Az emléktáblára vésett dátum alapján 1856. szeptember 7-én Őfelsége Ferenc József innen csodálta meg a 3798 méter magas Grossglocknert.


Innen továbbsétálva hamarosan feltűnt a fényképezőgép keresőjében a Wilhelm Swarovski kilátó üvegtornya.


Lassan haladtunk, mert útközben a kíváncsi mormotákkal is igyekeztünk barátkozni.



A hegyi kristály formájára emlékeztető torony 1998-ban épült fel. A tiroli Swarovski cég a Hohe Tauern Nemzeti Park egyik szponzora. A többszintes beltérben talán a korlátok is Swarovski kristályból készülhettek?  


Az emeleteken a hegyekkel kapcsolatos ismeretterjesztő anyagokat és tárgyakat tekinthetünk meg.



A Swarovski cég nemcsak a kristályüvegből készült értékes ékszereiről híres, hanem a nagy pontosságú optikai eszközeiről is. A torony legfelső szintjén a cég erős távcsöveinek segítségével figyelhetjük meg a környező hegyeket vagy éppen egy pihenő kőszáli kecske csapatot.






Több helyen láttunk érdekes "padokat" a meredek hegyoldalakon. Ezek hivatottak megakadályozni télen a hó megcsúszását, a lavina kialakulását.
 

A különösen veszélyes hegyoldalakon kanyargó útszakaszok külön védelmet kaptak az esetlegesen megcsúszó hótömeg kivédésére.



1 megjegyzés:

  1. Ízlések és pofonok...mondja a mondás...Nekem ez a kilátó nem tetszik- de ettől még jó lehet belőle a kilátás. Én valami miatt a hegyekbe a régimódi épületeket jobban szeretem látni, odaillőbbnek tartom, dacára, hogy manapság (láttam a tévében) épülnek egészen modern turistaházak is.
    Jó az a kép a pihenő kőszáli kecskecsapatról.

    VálaszTörlés