2020. április 19., vasárnap

A Krimml-vízesésnél

Időpont: 2019.06.17.
Elérkeztünk a tiroli kirándulásunk utolsó napjához. Természetesen a hazaútra is volt még egy program betervezve. Vannak néha olyan helyszínek és alkalmak amikor csak reménykedni tudok, hogy a fotók valamelyest visszaadják a hely szépségét, az átélt élményeket. Hát most is egy ilyen bejegyzés következik.


Miután kijelentkeztünk a szállodából elindultunk Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkjába, a Hohen Tauern Nemzeti Parkba. A fokozottan védett terület három osztrák tartomány, Tirol, Karintia és Salzburg találkozásánál található. Nem véletlenül védett, hiszen többek között szurdokai, gleccserei és vízesései révén Európa egyik legváltozatosabb természeti csodájának számít. Mi a számtalan természeti szépség közül a Krimml-vízesést szerettük volna megnézni. Hadd fokozzam még ez eddig leírt leg-ek számát. Ez Európa legmagasabb vízzuhataga, míg világviszonylatban az ötödik legnagyobb vízesés!


Elég messze, a völgy túloldalán kialakított parkolóban tudtunk leparkolni. Már innen is ráláthattunk a fenyők és a lombok között lezúduló víztömegre, bár a hangja még csak visszafogott morajlásnak hallatszott. 


A kijelölt turistaúton indultunk le a völgybe, melyet kétoldalt sziklás-erdős részek fogtak közre. Ahogy közeledtünk a lezúduló víz morajlása egyre erősödött.



Az 1981-ben alapított park egészen elképesztő látnivaló mutatókkal rendelkezik. 342 gleccser, 266 háromezer méternél magasabb hegycsúcs, mely magában foglalja Ausztria legmagasabb hegycsúcsát, a 3789 méter magas Grossglockner-t is. A park belsejében a természet teljesen érintetlen maradt. A védelme érdekében a park területét zónákra osztották fel. Így vannak olyan részek melyek egyáltalán nem vagy csak természetvédelmi őr felügyeletével látogatható. Lassan megérkeztünk a beléptető ponthoz.


Pár perc múlva pedig ott álltunk a lezúduló víztömeg lábánál. No, ez volt az a pillanat amit nem tudom, hogy mennyire közvetítenek a fotók. Amikor remeg az ember mellkasa a víz dübörgésénél, amikor a vízeséstől száz méterre is mindent beterít a kavargó párafelhő. Ez utóbbi miatt nagy kihívás volt a fotózás is.




A parkról már írtam néhány érdekes adatot, jöjjön most néhány érdekesség magáról a Krimml-vízesésről. 1470 méter magasból, 380 méteren át zúdul a mélybe. A vízesést a Krimmler Ache gleccserből eredő folyó táplálja, melynek vize elérve a völgyet, a Salzach folyóba ömlik.


A zuhatag három lépcsőből áll, a felső szakasz 140 méteres, a középső 100, az alsó lépcső pedig szintén 140 méteres.




A folyamatosan gomolygó páratömegnek köszönhetően hihetetlenül gazdag, dús és zöld volt a növényzet.



A turistaút a hegyoldalon meredeken emelkedve haladt tovább...


4 megjegyzés:

  1. Igen, ennyi zöld a képeken, tuti siker, a vízesésről írtak pedig tökéletesen átjöttek, köszönöm az élményt! :)
    Ne felejtem el: "Amikor remeg az ember mellkasa a víz dübörgésénél, amikor a vízeséstől száz méterre is mindent beterít a kavargó párafelhő."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést, örülök ha sikerült továbbítanom a látott és átélt élményt a fotók által. Hamarosan feltöltök még egy sorozatot róla :)

      Törlés
  2. Mit is lehet mondani egy ilyen csodás vízesésről ?! Érezni kell a lábad alatt a Föld remegését, a lezubogó víz szelét - szóval egy nagyobb vízesés közelében lenni hatalmas élmény...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán nincsenek is rá megfelelő szavak. Hihetetlen élmény volt ott állni a lezúduló víztömeg lábánál.

      Törlés