2020. június 5., péntek

Orchideák között - Dobronak

Időpont: 2019.09.13.
A másik blogomon nem rég fejeztem be a zalakarosi kirándulásunkról szóló sorozatot. Egyik nap határt léptünk, orchideanézőbe mentünk Szlovéniába.


Még a szabadság tervezése közben talált rá a feleségem az Ocean Orchids adataira. Dobronak egy kis szlovén falu a határ közelében és itt működik Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A leírások szerint itt folyamatos növénynevelés folyik, azaz minden alkalommal több ezer orchidea és egy trópusi kert várja az idelátogatókat.


A határátlépés után akadt egy pici gondunk, mert a GPS elvesztette a jelet, így nem működött a térkép. Utólag a szolgáltató sem tudta megmondani az okát. Arra a pár kilométerre nem akartunk felhajtani az autópályára így egy benzinkútnál kértünk útba igazítást. Hamarosan megérkeztünk a farm parkolójába.


Az épületbe belépve egyből az orchidea boltba érkeztünk meg. Itt vettük meg a belépőjegyeket a trópusi kertbe ahonnan aztán betekintést nyerhettünk az üvegházakba is. Itt szeretném megemlíteni, hogy a belépőjegyek árát levásárolhatjuk a boltban. Ebben a bejegyzésben csak az orchideákról írok, a trópusi kert csodáiról a következő posztban mutatok majd fotókat. Szóval a boltban szebbnél-szebb orchideák közül választhatunk. Különböző méretben és színekben. 


Néhány példány meglehetősen érdekes színű volt. Színezett tápoldattal vagy valamilyen keresztezéssel születhettek? Nem tudom. 





A trópusi kert bejárása közben volt alkalmunk betekintést nyerni az üvegházakban folyó munkafolyamatokra.


A 14 ezer négyzetméteres üvegházat termikus energia fűti, így biztosítanak trópusi körülményeket az itt növekvő 160-féle (!) orchideafajtának.


A esetleges fertőzések elkerülése végett a látogatók csak egy üvegfal mögül nézhetik meg a farm működését és a rengeteg orchideát.


Hamarosan folytatjuk a sétát a trópusi kertben...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy végre van egy "ismerősöm" aki látta ezt a csodát. Én kedves emlékként őrzöm és mindenkinek ajánlgatom, hiszen nincs messze és tényleg csodaszép !
    Nekem itt csak a mesterségesen színezett és számomra különös árnyalatú orchideák nem tetszettek, na de ízlések és pofonok....lehet, van arra is vevő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól éreztük magunkat, igazán tetszett a virágfarm. Mindketten szeretjük a virágokat. Most töltöttem fel a második fotósorozatot, a trópusi kertről. Igazi Kánaán volt fotózás szempontjából is :)

      Törlés