2006. július 9., vasárnap

Mecsetek - Dubai

Időpont: 2006. május
A várost járva számtalan mecset mellett elhaladtam, melyek közül sokat le is fotóztam. Ezekből mutatok most néhányat.
 

A mecset az iszlám vallás temploma. Maga a szó a szadzsad (meghajlás) szóból ered. A muszlim hívőknek ima közben sűrűn meg kell hajolniuk, így tehát mondhatjuk, hogy a mecset a meghajlás, leborulás helye.
 
 
Felvetődhet az emberben a kérdés, vajon miért épült ilyen sok mecset a városban? Nos, azért hogy a müezzin hívására minden hívő tíz percen belül betudjon térni egy mecsetbe imádkozni.
 

Dubai folyamatosan és gyorsan fejlődő város. A helyi kollégáktól hallottam egy érdekes információt a városfejlesztéssel kapcsolatban. A majdani városrészben először az úthálózatot építik ki, majd a mecsetek következnek. Aztán lassan odaér és körbeöleli a lakóövezet ezeket a szent épületeket is.
 
 

A muszlimoknak napi öt imádkozást ír elő a vallásuk. A hajnali (fajr), a déli (dohor), a délutáni (asr), a naplementei (magrih), valamint az esti (isa) imákat kell elimádkozniuk. A Korán tanítása szerint a legfőbb imanap a péntek.

 


A sok-sok mecset közül számomra a Jumeirah mecset tetszett a legjobban. 


Bordázott díszítéssel, két impozáns és magasba törő minarettel. Fantasztikus volt az összhatás.
 

 Mindkét minareten két szinten futottak körbe a balkonok. 
 
 

A muszlim hívők számára az imádkozás első feltétele a tisztaság. A tisztálkodásnak is megvannak az iszlám szerinti előírásai. Ezért az arab településeken - többek között a mecsetek közelében is - sok kút és fürdő található. A Jumeirah mecset mellett egy sokszögletű, fedett pavilonban kapott helyet a mosakodóhely.
 

 Láttam más stílusú mecseteket is.
 
 




2 megjegyzés:

  1. Nekem ezek a kék csempések tetszenek nagyon ! Mindig arra gondolok, micsoda nagy munka egy ilyen elkészítése, felépítése !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, hatalmas épületek elképesztően részletgazdag díszítéssel. A leírások alapján az általad említett kék mozaikos egy iráni mecset.

      Törlés